Droomt u ervan om uw eigen baas te zijn en toch werkzekerheid te hebben? Het is makkelijker dan u denkt! We hebben voor u een lijst opgesteld met alles wat u moet weten zodat u ongehinderd kunt starten. Met Consilio-group bent u niet alleen: wij begeleiden u stap voor stap bij het waarmaken van uw droom.

Van idee tot ondernemingsplan

Alles begint met een goed idee. Daarnaast is het belangrijk om het idee uit te werken tot een sterk business project, zo kunnen jouw kansen op succes alleen maar vergroten.

Het statuut en de vorm

Er zijn verschillende opties om te starten als onderneming namelijk zelfstandig in bijberoep, hoofdberoep of als helper van een zelfstandige. De ondernemingsvorm moet ook beslist worden. 

Welke voorwaarden?

Er zijn verschillende wettelijke voorwaarden waaraan u moet voldoen voor je als zelfstandige kan starten zoals burgerrechten, ondernemersvaardigheden,…

Voor alle nieuwe ondernemers (in België) zijn er wettelijke vereisten vooraleer je kan starten.

Administratieve vereisten

Er zijn verschillende administratieve zaken die geregeld moeten worden als u startende ondernemer bent zoals een BTW-nummer en ondernemingsnummer. Het is aangeraden om een aparte bankrekening te openen waar alle verrichtingen kunnen gebeuren, zo hebt u een perfect financieel overzicht van uw onderneming.

Subsidies en vergunningen

Er zijn verschillende verplichtingen die een startende zelfstandige heeft. Er zijn activiteiten waar een bepaalde vergunning voor nodig zijn. Er is natuurlijk ook ondersteuning voor de zelfstandige zoals bvb. een subsidie voor starters. 

Bescherming van uzelf

Het is belangrijk als zelfstandige om goed beschermd te zijn. U kan uzelf verzekeren en aansluiten bij het Sociaal verzekeringsfonds. Zo hebt u recht op pensioen, een ziekte- en invaliditeitsverzekering,… 

U bent als verzekerde goed beschermd en betaald de nodige sociale bijdrage. 

Wordt werkgever

Als u personeel wil aanwerven voor uw onderneming moet u eerst aan bepaalde regels voldoen. eerst en vooral moeten de administratieve zaken in orde gebracht worden, pas daarna kan u personeel aanwerven. 

Geïnteresseerd? Laten we nu starten!

Heb je interesse om partner te worden van Consilio-group? Twijfel dan zeker niet om ons te contacteren!